Assalamu’alaikum…

Salam Sejahtera semua. Malam ni ada jamuan istimewa berarti saatnya siapkan bahan masak masak. Saya kira masak yang simpel dan sedap je…but istimewa. Masak Ikan sepertinya simpel lagi sedap. Alhasil saya putuskan buat masak Ikan Cencaru Masak Kicap. Selepas shoping bahan-bahan di market saya nak kongsikan resepi buat kawan-kawan semua.

Masakan ni boleh jadikan modal untuk pikat hati bakal ibu mertua hehehe… Sebelum nak kongsikan resepi saya sedikit cerita faedah ikan tu. Ikan cencaru merupakan antara jenis ikan berlemak. Ikan berlemak mengandungi protein lebih tinggi berbanding ikan berlemak. Protein penting untuk perkembangan dan pertumbuhan semua anggota badan dan berfungsi membina rambut, kulit, kuku, tisu dan organ dalaman termasuklah otak serta jantung. Protein digunakan sebagai sumber tenaga dan haba sekiranya bekalan lemak serta karbohidrat dalam badan tidak mencukupi.

Oke cukup sekian materi kulliahnye hehe.. Lanjut bahan bahan yang harus ada karena lama tak masak ikan jadi saya kongsikan ja resepi kepada rakan order to always remember this recipe. Oke langsung je resepi ikan cencaru masak kicap simple dan sedap nyeeerrr…Jom tengok resepi…

Artikel Lainnya:

Bahan-bahan:

  • 2 ekor ikan cencaru sederhana besar dikerat dua.
  • 1 biji bawang besar – dihiris sedang
  • 2 ulas bawang putih – dihiris
  • 1 inci halia – dihiris
  • Herba 4 sekawan, 1 bunga lawang, 2 pegaga, 1/2 kayu manis dan 2 bunga cengkih
  • 2 biji cili hijau dikerat 4
  • 1 biji tomato di kerat 6
  • 1 cekak sohuun – direndam
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap lemak manis
  • 1/2 cawan air
  • Garam secukup rasa

Cara-cara Membuat:

  • Garam dan kunyitkan ikan, kemudian goreng sehingga masak, angkat dan ketepikan.
  • Menggunakan minyak sama, kurangkan sikit minyak tu , tumis bahan hiris, herba 4 sekawan, cili hijau, apabila semua telah sedikit layu, angkat, ketepikan.
  • Lepas tu masukan air, kicap pekat dan lemak manis, didihkan air, letak sohuun pulak, apabila sohuun separuh kembang, masukan tomato dan garam.
  • Kemudian masukan bahan tumis tadi dan ikan goreng tadi. Gaul mesra semua sehingga merisa kedalam ikan.
  • Angkat dan siap untuk dihidang.

Catatan:

  1. Sukatan bahan dan kaedah membuat terpulang pada kreativiti anda
  2. Resepi ini adalah cetusan idea dari Allah, masa kat dapur tu masak ikut bahan yang ada. Alhamdulillah sedap juga.
  3. Tips dari my bonda, masak jangan tunggu bahan cukup baru boleh masak. Kena bersedia untuk tidak bersedia. Cuba buat resepi baru ikut bahan yang ada.

Tadaaaa…..Siap dah Resepi Ikan Cencaru Masak Kicap aku. Simple kan?… Semua mesti telah pandai dalam membuat resepi ni. Saya berharap itu adalah saham boleh memberi manfaat kepada rakan-rakan yang telah mebacanya. Selamat mencuba… 😉

Read More: Kongsi Resepi Sotong Bakar yang Sangat Lazat

Resepi Ikan Cencaru Masak Kicap Paling Sedap Terkini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *