Assalamu’alaikum…

Resepi Asam Pedas Simple dan Sedap – Ha… makan hati baca tajuk? sendiri masak sendiri up…Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? haha..

Okay, saya upload gambar asam pedas dengan caption sepanjang-panjangnya kat fb..Bonda saya kan tukang masak. Specialty dia memang asam pedas. Sampai mula-mula saya masuk keje dulu (ofis depan rumah je), bila cakap mak saya yang berniaga gerai kat balai polis je, semua terus cakap “ha, yang asam pedas sedap tu..anak Kak Atun kan..” kembang bontot jap sebab orang puji bonda saya…puji bonda pon nak perasan lebih..belum puji saya lagi tu…haha..

Ikut highway macam biasa…so, bila dah upload, ramai yang mintak resepi plus teringat-ingat bonda saya masak. Dulu saya duk asrama..so, selalu la mengangkut makanan bila balik weekend dan saya selalu angkut asam pedas dengan sambal sardin cili padi je sebab saya rasa asam pedas dan sambal sardin yang bonda saya masak takde orang boleh lawan…hahaha…matik la…ah, tak kira…saya tetap nak cakap yang bonda saya masak terpaling sedap..kedai-kedai yang de jual special asam pedas tu pon, puuii…takde makna…rasa macam air cili didih je…sila sentap..kuikuii..

Korang nak resepi kan? baca la cerita saya dulu…huhuu..lama saya belajar masak macam bonda saya..resepi sama just betul cakap orang..air tangan..tak gak dapat macam mana rasa yang bonda saya masak..tapi lately ni, sipi-sipi dah ada..saya selang 3 hari masak asam pedas..laki siap dah upload kat fb sebab selalu sangat makan asam pedas..redho jelah..practice make perfect katanyer..

Bahan-bahan:

  • Bawang besar 2 labu*
  • Bawang putih 3 ulas*
  • Halia besar ruas ibu jari*
  • Cili giling
  • Serbuk kunyit
  • Serai
  • Ikan merah 2 potong (ikut nk ikan apa..pari, kembung, tenggiri…etc)
  • Daun kesum
  • Tomato (potong 4)
  • Bendi

*bahan kisar

Cara-cara Membuat:

  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar (bahan-bahan *) sehingga naik bau..Masukkan cili giling dengan serbuk kunyit sikit..Tumis sampai pecah minyak..
  • Buh air dan masukkan serai..
  • Masukkan ikan dan bendi..Tomato masuk lambat sikit sebab cepat masak..Pastu buh daun kesum..(saya tak masukkan air asam sebab takmo terlalu masam sangat asam pedas ni)
  • Masak sampai mendidih..Rasakan dengan garam dan gula bagi balance..
  • Da siap!!!Sila la makan..Heheheh..

Jemput makan semua..siang tadi en. suami dok lega la sebab isteri dia dok sengih lebih kene puji..Takde la merengek-rengek tanya kenapa masak tak jadi..Hahaha.. Selamat mencuba dan semoga berjaya…

Read More: Resepi Asam Pedas Versi Kelantan yang Mudah dan Simple Sangat

Resepi Asam Pedas Simple dan Sedap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *