Assalamu’alaikum…

Resepi Udang Masak Kicap yang Mudah dan Senang – Terharu rasanya bila ada kawan-kawan yang melawat blog saya mengatakan yang mereka sangat menyukai dan menjadi peminat setia blog saya. Ribuan terimakasih saya ucapkan buat kawan-kawan ini. Manakan tidak blog saya ini hanya sempat saya ‘update’ sewaktu masa senggang bagi mengisi masa saya sahaja. Manakala menu-menunya hanya dari yang ringkas, mudah dan biasa-biasa juga. Apa pun syukur alhamdulillah. Menu yang ringkas tetapi digemari anak-anak. Alhamdulillah hampir licin sekali makan dilawankan dengan nasi hangat.

Hari ini masak simple jer, sebenarnya takde idea nak masak apa, main campak je la. Walaupun simple tapi sedap kat anak tekak saya ni. Resepi udang ni sangat ringkas, kalau ada yang berminat boleh mencuba. Udang adalah salah satu makanan laut yang agak popular di Malaysia. Dengan rantau geografi tempahan laut Malaysia, jadikan tak sukar dalam mendapatkan udang sebagai bahan makanan. Di samping itu ia dimakan dengan cara dimasak, udang juga diproses menjadi bahan lain seperti pes udang atau keropok udang.

Sekarang, jika salah satu fond makanan laut pasti tidak perogol yang tidak dikenali untuk hidangan udang ini. Tetapi Adakah anda tahu apakah kandungan nutrien dan nutrien yang ditemui dalam udang. Pelbagai jenis vitamin yang larut-air yang baik dan lemak juga amat tinggi pada udang jadi baik dimakan. Kandungannya adalah baris yang tertinggi bersamaan dengan peratusan harian keperluan (nilai harian) adalah vitamin D (38%), vitamin B12 (19%), Niacin (13%), vitamin E (5%), vitamin B6 (5%), vitamin A (4%), vitamin C (3%), dan lain-lain.

Udang juga mengandungi pelbagai mineral yang penting untuk badan. Selenium mineral dalam 100 gr udang segar adalah mencukupi untuk memenuhi keperluan harian 54%, diikuti oleh fosforus (20%), besi dan tembaga (masing-masing 13%), magnesium (9%), zink (7%), natrium (6%), kalium dan kalsium (masing-masing 5%), serta pelbagai jenis mineral badan lain yang memerlukan. Seperti sudah diketahui, mineral daripada bahan makanan laut lebih mudah diserap oleh tubuh berbanding yang diperolehi daripada kekacang dan bijirin.

Okey, sekarang kita berbalik ke resepi yang akan saya kongsikan tentang Resepi Udang Masak Kicap yang Mudah dan Senang untuk kawan-kawan semua. Jom kita try resepi udang masak kicap ni. Terbaik untuk family berkerjaya yang tiada masa nak masak benda-benda yang rumit. Jom…

Artikel Lainnya:

Bahan-bahan:

  • 10 ekor udang | dibersihkan
  • 2.5 cm halia
  • 2 biji bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 1/2 sudu teh bahan perasa
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula
  • 2 sudu makan sos tiram
  • Minyak masak secukupnya

Cara Memasak:

  • Panaskan minyak dalam kuali, goreng udang sehingga kekuning-kuningan. Angkat dan ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali sekali lagi, tumis bawang putih yang diketuk sehingga wangi.
  • Kemudian masukkan halia, kacau rata.
  • Selepas itu masukkan kicap pekat, sos tiram, bahan perasa, gula dan garam secukup rasa. Kacau sebati.
  • Masukkan sedikit air dan biar mendidih seketika dan pekat. Masukkan udang tadi dan bawang besar. Kacau seketika dan angkat.
  • Sedia dihidang dan dinikmati.

Nota: Udang jangan terlalu lama dimasak sekiranya dimasukkan ke dalam kuah. Nanti akan lembik dan tidak garing.

Manfaat daripada udang untuk kesihatan:

Sebahagian daripada manfaat kesihatan yang anda boleh mendapatkan dari makan udang, antara lain,

  1. Mengekalkan kesihatan kardiovaskular (jantung) kerana kandungan asid lemak perlu merendahkan kolesterol yang tidak baik dan menghalang keping pembekuan darah atau ateroskeloris.
  2. Memenuhi keperluan protein asid amino dengan profil lengkap yang mudah diserap badan. Baik dimakan jika anda hendak menambah otot jisim.
  3. Sangat sesuai untuk menu diet kerana tinggi protein dan rendah kalori.
  4. Memaksimumkan fungsi pelbagai organ-organ penting badan bagi kebanyakan orang kerana kandungan vitaminya.

Sangat mudah untuk membuat resepi ini, sila cuba di rumah dan jangan lupa untuk terus melawat laman web kami. Kami akan sentiasa berkongsi resepi yang memudahkan untuk mengatasi masalah perut. Jika anda masih mahu resepi lain untuk melihat resepi yang telah kami sediakan dalam laman carian. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba…;-)

Read More: Resepi Sotong Bakar Madu Sos Seafood Thai Rasa Terbaik

Resepi Udang Masak Kicap yang Mudah dan Senang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *