Assalamu”alaikum dan Salam Sejahtera…

Good Morning uols… Today Saya nak share Resepi Sup Tomato Dengan Bebola Ikan, nyummm lagi sihat. Kite kena makan yang sihat-sihat sahaja ok. Kurangkan MSG dalam masakan dan menambah rasa lebih semula jadi ke dalam makanan anda. Sup tomato ni Saya tak guna any bahan perasa pon. Untuk sup tu, aya pan fry biji ketumbar, jintan manis, jintan besar, lada hitam ( semua sikit-sikit je, tak sampai satu sudu kecil pon ) then grind kan rempah tu sampai jadi serbuk.

Pastu tumis la bawang putih, bawang merah, halia, serbuk rempah td kulit kayu manis, bunga lawang. Macam nak masak sup tu da garing masukkan air 2 cawan and tomato yang telah di dadu kecil-kecil. Renehkan sampai air berkurang, suk air lagi, renehkan slow cook sampai tomato dissolved. Kalau suke pedas, boleh tumis sikit cili boh sebelum masuk air ataupon tumbuk je cili padi campak je dalam tu skali.

Tomato sering dianggap sebagai “sayur”, walaupun sebenarnya merekalah yang buah-buahan citrus. Tomato adalah makanan yang sangat versatil. Merekalah yang lazat dimakan mentah, salad atau sandwic, dan memuat sebuah kemanisan yang indah apabila dimasak. Tidak hanya itu, mereka juga adalah baik untuk kesihatan anda. Jom, simak resepi bawah ni.

Saiz hidangan: 3-4 orang

Waktu memasak: 25 minit

Jenis hidangan: Melayu

Jenis masakan: Lauk pauk

Cara memasak: Tumis dan goreng

Anggaran kos: RM7.50

Bahan-bahan Resepi Sup Tomato Dengan Bebola Ikan:

  • 4 sudu makan tomato puri
  • 1 paket bebola ikan | cuci dan toskan
  • 1 biji bawang besar
  • 2 biji buah tomato
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan serbuk cajun
  • 1 batang saderi
  • 3 helai daun basil
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 sudu makan mentega
  • 500ml air
  • Garam dan gula secukupnya

Cara Memasak Resepi Sup Tomato Dengan Bebola Ikan:

  • Kisar kasar bawang besar, bawang putih, tomato dan saderi. Ketepikan.
  • Masuk mentega di dalam periuk serta bahan-bahan yang telah dikisar tadi, gaul sehingga lembut.
  • Masukkan tomato puri, cajun, bunga lawang, gula dan garam secukup rasa.
  • Masukkan air sampai mendidih dan masukkan bebola ikan. Biar selama 4 minit, matikan api dan letak daun basil.
  • Angkat dan sajikan.

Selamat mencuba dan semoga berjaya!!!

Read More: Resepi Sup Ikan Salmon

Resepi Sup Tomato Dengan Bebola Ikan Spesial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *