Assalamu’alaikum…

Resepi Sambal Tumbuk Ikan Bilis Pedas dan Mudah – Hallo apa kabar? here i am. pukul 05:30 pagi dan sedang menaip entri about sambal tumbuk. I slept early after Isya’ and my cat woke me up in the middle of the night sebab dia kelaparan. Bila dah jaga, celik mata since pukul 04:00 pagi, dengan saya sekali rasa lapar. Sedapnya kalau dapat makan nasi putih lauk sayur bening, ikan goreng + sambal kicap dengan sambal tumbuk. heaven!

I don’t really know about negeri lain. Hehehe. But for me, sebagai anak jati Jawa Johor (ceh, kekonon anak jati la sangat), i do love to eat sambal tumbuk. Have you ever heard of sambal tumbuk? kalau ikut sebutan Jawa, iols panggil sambal ketuk/totok/tutuk. Tak reti nak eja, but somehow lebih kurang camtu la bunyi dia.

Jangan tanya dari mana asal usul nama dia sebab nanti saya akan keluarkan hypothesis saya sendiri. ‘tutuk’ tu sendiri maksudnya ‘ketuk/tumbuk’. Sambal ni nak buat dia kena tumbuk dengan lesung batu, that’s why kot nama dia centuu. Selain laksa (laksa is a big NO), saya tak suka makan sambal belacan. So, saya cuba elak makan makanan yg ada belacan. Call me whatever you want. nama je Melayu tapi tak makan belacan, mengada. Hahaha. Okay fine, saya memang tak boleh makan sebab nanti muka naik jerawat dan gatal-gatal sebab tak tahan dengan udang kering. Hehehe…

Kalau balik kampung pun (kampung in this context is my mak abah’s home. Literally is my home), most of my family tak berapa sangat makan sambal belacan. And here comes budak manja anak bongsu yang tak suka masak tapi suka menyibuk, akan selalu disuruh buat sambal tumbuk. Everytime 🙂 So, hari ni nak bagi resepi sambal tumbuk yang paling sedap dan paling senang sekali dalam dunia ni.

Bahan-bahannya:

  • 3 genggam ikan bilis – ditumbuk lumat
  • 10-15 biji bawang merah – ditumbuk
  • 5-7 bawang putih – ditumbuk
  • 2-3 sudu besar pes cili padi/cili padi kisar
  • Minyak untuk memasak

Cara-cara memasak:

  • Satukan kesemua bahan dalam satu bekas.
  • Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana.
  • Masukkan kesemua bahan kedalam minyak panas (pastikan bahan-bahan tadi sedikit acup/tenggelam dalam minyak). Gaul dan kacau hingga sebati.
  • Masak sehingga berbuih. (ikan bilis telah masak/garing dengan sempurna jika mula berbuih)
  • Bila dah berbuih 3-5 minit, tutup api dan angkat. (biasanya saya akan tos dulu minyakyang berlebihan)
  • Masukkan dalam tupperware/bekas kedap udara.
  • Sedia untuk dimakan.

Thank you for reading. Selamat mencuba dan menjamu selera!!!

Read More: Resepi Ikan Kukus Kantan

Resepi Sambal Tumbuk Ikan Bilis Pedas dan Mudah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *